Terapie mikrojehlami Nanogen

Rohová vrstva pokožky je hlavní bariérou pronikání aktivních ošetřujících látek do kůže. Terapie mikrojehlami byla dříve dermatology používána pouze jako ošetření v rámci anti-agingu; nové studie ukazují, že použití mikrojehel před ošetřením umožní dramatický nárůst vstřebání podávaných látek, například minoxidilu - prostředku proti vypadávání vlasů. V následujícím textu vám předkládáme krátké shrnutí výsledků z posledních klíčových studií, které ukazují, že terapie mikrojehlami nejen podstatně zvýší účinnost vlastního ošetření, ale také omezí viditelnost případných jizev v dárcovské oblasti (což ovšem u techniky GHO není relevantní) a také stimuluje růst nových vlasů.

Terapie mikrojehlami obecně

Terapii mikrojehlami používají dermatologové již dlouhou dobu, aby indukcí tvorby kolagenu odstranili viditelné jizvy a obecně jako metodu v rámci anti-agingu. V nedávné době byla tato metoda úspěšně aplikována při ošetření ztráty vlasů. Enormně zvyšuje biodostupnost místní terapie a dále umožňuje využít látky s vyšší molekulární hmotností, u nichž byla předtím transkutánní absorpce (vstřebání látek kůží) nízká nebo vůbec žádná. Zásadní přínos této metody tedy spočívá ve zvýšeném transdermálním proniknutí látek a jejich vyšší výsledné sérové koncentrace z nízce koncentrovaných farmaceutických nebo kosmetických roztoků. Potenciál ošetření je jak účinnější, tak cenově dostupnější. Nový výzkum zdůrazňuje velké možnosti této metody jako stimulantu růstu nových vlasů - důkazy a diskuze jsou zahrnuty viz níže.

Zvýšené proniknutí minoxidilu

Primárně mělo použití válečku s mikrojehlami na pokožku hlavy zvýšit vstřebání takových látek do kůže jako např. minoxidilu nebo topického finasteridu. Minoxidil byl potvrzen pro léčbu ztráty vlasů pouze v oblasti vertexu, neboť výsledky ošetření jiných míst jsou slabé. U mnohých pacientů se zděděným sklonem ke ztrátě vlasů na vertexu (tj. koruně) hlavy a inklinujících k výpadku v koutech a vpředu je rozdíl v účinnosti farmakologickou záhadou. I když existují mnohá vysvětlení, je rovněž dobře známo, že minoxidil nedokáže kůží proniknout rychleji ani v tom případě, že obsahuje složky podporující rychlejší vstřebávání, jako jsou například ethanol nebo jiné obvyklé látky. Důvodem je jednoduše fyziologie rohové vrstvy představující účinnou překážku hydrofilním molekulám. Dle výrobců se musí minoxidil aplikovat a nechat působit čtyři hodiny, aby účinkoval, ale minoxidil má v séru poločas účinné formy 4,2 hodiny. To znamená, že toto pomalé vstřebávání znemožní látce dosáhnout terapeutického účinku zvláště při aplikaci do předních partií kštice, kde máme rohovou vrstvu silnější a s větším obsahem melaninu.

Navíc rohová vrstva v předních částech kštice bývá vystavena vyšším dávkám UV záření, které vedou ke zvýšení koncentrace lipidů v jejích buňkách. Odstranění lipidů z buněk zvyšuje difúzní koeficient vodních a hydrofilních molekul o faktor 100. Proto jsou buňky bohaté na lipidy mnohem méně propustné hydrofilním látkám, jako je minoxidil, než UV záření méně exponované buňky na vertexu hlavy. Nedostatek schopnosti vstřebat se je hlavní příčinou, proč minoxidil nefunguje na ošetření předních oblastí.

Vstřebání minoxidilu kůží bez použití mikrojehel 
Vstřebání minoxidilu kůží bez použití mikrojehel

 

Zvýšené vstřebání za použití mikrojehel 
Zvýšené vstřebání za použití mikrojehel

 

Roku 2007 F. J. Verbaan a kolektiv ve svém referátu potvrdili, že mikrojehly o délce 0,5 mm a více pronikají kůží natolik dostatečně, že zvýší difuzi jakékoliv látky až do hmotnosti 72 000 Da, ačkoliv látky o této hmotnosti vykazují denaturaci. Další testy ukázaly, že calcein - hydrofilní molekula o hmotnosti 622 Da - pronikla mikrojehlami ošetřenou kůží o 104 až 105 vícekrát než intaktní kůží (viz obr. 3). Minoxidil váží pouhých 209,25 Da, a tak dokáže do připravené kůže lehce, účinně a rychle proniknout. Nevypaří se a zůstane biologicky aktivní. Zvýšené vstřebání zvýší také koncentraci minoxidilu v séru a nebude už nutné zvýšit koncentraci léku v roztoku.

Tabulka srovnávající úroveň pronikání calceinu za a bez použití mikrojehel. Užito konzervativních výsledků. 
Tabulka srovnávající úroveň pronikání calceinu za a bez použití mikrojehel. Užito konzervativních výsledků.

 

Použití mikrojehel před samotným ošetřením zvýší vstřebání minoxidilu o vysokých 10 bodů, což dalece přesahuje výsledky zvýšené koncentrace minoxidilu v roztoku. Navíc při přípravě např 12,5 % roztoku minoxidilu je třeba použít vysoce koncentrovaný ethanol. Existuje mnoho dokladů stejně jako neoficiálních zpráv, které říkají, že vysoké procento alkoholu použité na výrobu roztoku minoxidilu vlasy ničí, že vlasové folikuly a epidermální buňky pokožky hlavy vysušuje. Tyto vysoké koncentrace ethanolu jsou cytotoxické, potenciálně způsobují odumírání epidermálních buněk a vlastně znemožňují růst vlasů. Je celkem hodnověrné, že užití dvou- až patnáctiprocentního roztoku minoxidilu s výsledným nižším obsahem alkoholu by mohlo přinést lepší výsledky s menšími vedlejšími účinky, pokud je dosaženo zvýšeného vstřebání. Protože je pronikání ethanolu mnohem větší než hydrofilních částic, užití roztoku minoxidilu s nižší koncentrací spolu s terapií mikrojehlami proporčně nezvýší absorbci ethanolu. Při využití mikrojehel, za střízlivého předpokladu třikrát zvýšeného vstřebání (mnohá čísla ukazují až desetinásobek), dosáhne 2 % roztok minoxidilu potřebné koncentrace v séru lépe než aplikace 5 % roztoku na předem neošetřenou kůži. Stejný vztah platí pro aplikaci 5 % roztoku v kombinaci s mikrojehlami a 12, 5 % roztoku na předem neošetřenou kůži.

Hojení starých jizev v dárcovské oblasti

Mnoho pacientů, kteří podstoupili vlasovou transplantaci, v minulosti zvolilo stripovou metodu a někteří tak činí i nadále. Ta ovšem v dárcovské oblasti zanechává dlouhou jizvu a pokud už proběhlo transplantací několik, zajizvení je rozsáhlé. V místě jizvy už vlasy neporostou, takže problém lysin vzniká i v ostatních částech kštice a způsobuje pacientovi další stres.

Ošetřením mikrojehličkami dochází k iniciaci tvorby kolagenu a spuštění procesu hojení, přičemž se neodstraňuje epidermis a nevzniká riziko zvýšené pigmentace. Působení je neablativní (neodstraňuje se a nepoškozuje vrchní část pokožky). Tím terapie mikrojehlami umožňuje rychlejší hojení a zotavení než tradiční techniky.

Terapie mikrojehlami tak může být využita při postupném zmírňování jizev po dřívějších transplantacích a dokonce zamezí novému zjizvení. Jakmile se ranky z transplantace zacelí, bezpečně může přijít na řadu váleček, který také pomůže rychlejšímu hojení s menším zjizvením.

Dále si podrobně vysvětlíme, jak záměrné poranění pokožky hlavy mikrojehličkami stimuluje růst vlasů zjizvené tkáně. To může vést k tomu, že se dárcovská oblast pokryje novými vlasy, které skryjí jizvu, a k její regeneraci s velkým potenciálem dalších štěpů.

Povzbuzení růstu nových vlasů

Průlomovou práci dělá společnost Intercytex na poli implantace vykultivovaných vlasových folikulů. Procedura je momentálně ve druhé fázi klinických zkoušek na lidech; konečné výsledky ještě nebyl uveřejněny. Víme jen, že buněčné implantáty nejen úspěšně produkovaly nové vlasy, ale také v neošetřených oblastech, které byly mikroinjektovány pro kontrolu, vyrostly nové vlasy, což bylo úplně nečekané. Zdá se, že podporu růstu vlasů způsobila injekce sama o sobě. V poslední době byly k obnovení růstu vlasů hlášeny také případy využití aplikace botulotoxinu a vitaminových injekcí, ale mechanizmus účinku botulotoxinu na vlasy není dokázán. Zde musíme počkat ještě na další výzkum. Dosavadní neoficiální výsledky studií ale nevylučují, že injekce samy o sobě stimulují růst vlasů.

Tato teorie dobře koresponduje s důležitou prací dr. George Cotsarelise (University of Pennsylvania School of Medicine), kterou publikoval v časopise Nature a ve které říká, že spouštěcí protein Wnt produkovaný kůží během hojení ran navodil celkovou regeneraci vlasových folikulů. Odstranění tohoto proteinu Wnt znemožnilo regeneraci folikulů a naopak jeho vysoká produkce vyšší počet vlasových folikulů podpořila. Cotsarelis nastínil úlohu různých pozoruhodných molekul v růstu vlasů a ukázal, že Wnt protein působí na ß-cateninový systém známý již předtím jako faktor udržující buňky dermálních papil ve fázi anagenu.

Je zajímavé, že hojení bez zanechání jizev bylo výsledkem úrovně hladiny TGF-ß; pokud je snížena hladina TGF-ß 1 a 2, rány se zhojí a zůstane jen malé nebo vůbec žádné zjizvení. TGF-ß2 rovněž indukuje katagenní fázi růstového cyklu lidského vlasového folikulu, čímž začíná ztráta vlasů. Wnt protein snižuje úroveň TGF-ß ve vlasových folikulech, prodlužuje fázi anagenu a řídí přechod mezi růstovými fázemi. Těmito závěry bylo potvrzeno, že mikrojehly pomáhají k hojení tkáně, aby na ní nezůstaly jizvy a že hojení je regulováno hladinou TGF-ß. Dále bylo prokázáno, že protein Wnt výrazně snižuje hladiny TGF-ß, což evidentně dokazuje roli a cestu, že mikrojehličky mají na růst vlasů podpůrný vliv.

A tak existují jak neoficiální, tak ověřené způsoby, jak terapie mikrojehlami stimuluje nové vlasové folikuly jako výsledek záměrného poranění.

Váleček ze speciální hmoty

Váleček určený pro kůži na hlavě má několik jedinečných vlastností. Aby prospěl pokožce hlavy účinně a intenzivně, bylo na něm provedeno několik úprav.

Váleček nebyl vyroben z nerezové oceli, ale z titanu a speciálně vytvořeného plastu inertního vůči kůži, aby vydržel denní používání na silnější pokožce hlavy. To poskytuje jemnější, odolnější břity a znemožňuje podráždění způsobené ztupenými jehličkami. Speciální povrch také zamezuje oxidaci a poškození povrchu i při dlouhodobém používání, což je obzvláště důležité u výrobků, které narušují povrch kůže a nejsou určeny k jednorázovému použití.

K dispozici je sterilizační roztok, který se doporučuje aplikovat pře použitím válečku.

Délka jehel 0,5 mm až 1,00 mm

Jak bylo popsáno dříve, délka jehel válečku musí být od 0,5 mm do 1,0 mm, aby jehličky dobře pronikly do vrstvy epidermis a umožnily pak zvýšené vstřebání dodaných látek. Jehly delší mohou způsobit poškození a prodloužit dobu hojení. Navíc jejich použití může být bolestivé, zejména pokud terapii neprovádí školený lékař nebo zdravotní sestra. Válečky s jehlami o délce 1,0 mm a 2,00 mm jsou k dispozici pouze pro ošetření vyškoleným personálem. Aby se pacient cítil dobře, může být použito místní anestetikum. Pro pacienty s tenčí epidermis a nebo se sklonem k vyšší bolestivosti je k dispozici verze s jehlami dlouhými 0,5 mm, která je úplně bezbolestná Na základě dostupných dat doporučujeme délku jehel 0,5 mm až 1,00 mm, ale mohou být ještě další tři velikosti.

Bezbolestná aplikace

Dle publikovaných studií někteří odborníci experimentovali i s pevnou sadou mikrojehel, ale ty vyžadovaly větší tlak, aby pronikly do kůže, a při stejné délce jehel způsobovaly bolest. Váleček vyžaduje velmi malý tlak, nezpůsobí bolest ani při terapeutické hloubce 0,5 mm na rozdíl od pevných sad.

Váleček pronikající do epidermis, ale bez krvácejících cévek nebo sensorových nervů 
Váleček pronikající do epidermis, ale bez krvácejících cévek nebo sensorových nervů

 

Denní použití

Podpůrná látka (minoxidil, remox, promox, renokin apod.) by měla být aplikována denně, tudíž je třeba používat denně i váleček. Na začátku by se měl váleček pohybovat pouze jedním směrem - podle růstu vlasů tak, aby byl rozsah ošetřeného místa cílený a ve shodě s denní dávkou podpůrné látky. To také znemožní zamotat si váleček do vlasů. S přibývající zručností a stimulovaným procesem hojení pokožky kůže bude možné váleček používat všemi směry, protože pokožka bude schopna lépe se hojit do 24 hodin.

Sterilizace

Před každým použitím váleček opláchněte sterilizačním roztokem. Ten je na alkoholové bázi a zaručuje účinnou dezinfekci odstraňující také mastnotu. Ve vodě už ho před použitím není potřeba oplachovat (mohl by být potenciálně kontaminován), protože roztok se do minuty vypaří. Díky rychlému vypařování jsou jehly válečku před další aplikací ochlazeny a žádný alkohol do kůže nepronikne.